Plankton (gr. πλαγκτός planktós – „błąkający się”) – zespół unoszących się w wodzie.
W skład planktonu wchodzą bakterie(bakterioplankton), organizmy zwierzęce takie jak: pierwotniaki, wrotki, widłonogi, wioślarki oraz jaja i larwy ryb i innych organizmów wodnych – (zooplankton), rośliny (fitoplankton) takie jak sinice, okrzemki, zielenice, bruzdnice. Fitoplankton jest pierwszym ogniwem w łańcuchu pokarmowym. Skład gatunkowy, zagęszczenie, rozsiedlenie planktonu zależą głównie od temperatury, żyzności i innych parametrów fizyko-chemicznych wody. Obserwuje się również zmiany sezonowe w składzie gatunkowym planktonu oraz zmiany jakościowe i ilościowe organizmów planktonowych zasiedlających różne zbiorniki wodne. Na tej podstawie możliwe jest stworzenie tzw. zespołów planktonowych organizmów wskaźnikowych umożliwiających dość precyzyjne określenie stopnia czystości danego zbiornika.
Próby planktonu pobrano w dniu 21.04. 2023r z brzegu jeziora w rejonie tzw. Wyspy w Zarzeczu. Przeprowadzono dwa zaciągi siatką planktonową wykonaną ze stylonowej gazy młyńskiej o numeracji 82HD. W próbach stwierdzono stosunkowo niewielką liczbę organizmów. W planktonie roślinnym dominują okrzemki licznie reprezentowane przez Asterionell formosa a w planktonie zwierzęcym wrotki (głównie rodzaje Polyarthra i Asplanchna). Stwierdzono niewielką liczbę widłonogów – głównie formy młodociane takie jak nauplius i copepodit. Obok wyżej wymienionych organizmów stwierdzono obecność:
- okrzemki – Diatoma vulgare, Fragilaria crotonensis, Melosira sp.,
- złotowiciowce – Dinobryon divergens
- bruzdnice – Ceratium hirundinella, Ceratium furcoides,
- zielenice – Pediastrum duplex, Pediastrum simplex, Staurastrum sp.
- wrotki – Polyarthra sp. Keratella cochlearis
- skorupiaki – Cyclopoida non det. głównie formy młodociane (copepodit i nauplius).
Większość z wymienionych organizmów preferuje wody czyste i dobrze natlenione.









